TRYGGHET PÅ RESAN

Som reseledare är Mathias Nylund ett tryggt val. Han har själv bott i Kina, Ryssland och Japan och har genuin lokalkännedom och goda språkkunskaper. Samarbetspartnern Ingves & Svanbäck är en välkänd aktör i Österbotten, och alla lokala samarbetspartners på destination är licensierade guider med mångårig erfarenhet.

Det är viktigt att resenärerna känner sig trygga i en miljö där det annars kan vara svårt att ta sig fram eller bli förstådd. Därför anlitas under alla utflykter lokalguider som i de flesta fall kan svenska. Med en lokalguide i täten av gruppen kan Mathias gå längre bak och se till att ingen slarvar bort sig. Det är också en extra trygghet med två reseledare under utflykterna, om något skulle hända kan antingen Mathias eller den kinesiska guiden åka med till sjukhus, polisstation eller konsulat utan att utflykten måste avbrytas för de andra resenärernas del.


Guiderna är alla erfarna och licensierade turistguider som arbetar för etablerade resebyråer. De flesta har studerat svenska som huvudämne på universitetsnivå och och talar mycket god svenska. Det är bekvämt att få höra guidningen på sitt modersmål och så ger det möjlighet att få lära känna någon ur lokalbefolkningen. Lokalguiderna har varit mycket uppskattade under alla tidigare resor.

Oberoende av destination är hotellet noga utvalt och testat på förhand. Kriterierna är att det ska vara bekvämt, tillräckligt centralt för att möjliggöra egna utflykter till fots samt bjuda på en riktigt bra frukostbuffé.


I regel bor vi på fyrstjärniga hotell som erbjuder fina rum och god mat, men som ändå inte representerar den högsta graden av lyx. Förutom att detta skulle fördyra resans prislapp blir också caféer och restauranger omotiverat dyra på sådana hotell.

Även på detaljnivå är säkerheten i fokus. Mathias ger alla ett visitkort med telefon-nummer till bl a honom själv och hotellet samt hotellets och den intilliggande metro-stationens namn skrivna på kinesiska. Han delar också ut pekkort med de vanligaste turistattraktionernas namn och adresser tryckta på det lokala språket. På så sätt fungerar kommunikationen med t ex taxichaufförer bra trots språkmuren.

 

Redan vid avfärd får alla en bröstknapp med Kina med Mathias:s logo på så att han själv, lokalguiderna och gruppens medlemmar lätt kan identifiera vem som hör till gruppen. Under utflykter bär både Mathias och lokalguiden en flagga som syns på långt håll.