Transsibiriska järnvägen 17 dagar

PRELIMINÄRT!!!  4 - 21.9 2022 - 3290 euro

Helsingfors - Moskva – Jekaterinburg – Irkutsk (Bajkal) – Mongoliet - Beijing

Detta är en resa som många drömt om, att korsa Sibiriens vidder med tåg. Vi väljer den Trans-Mongoliska rutten och kan på samma resa - utöver Ryssland och Sibirien - även uppleva det magiska Mongoliet och mäktiga Beijing. Reseledaren Mathias Nylund har god lokalkännedom och talar både ryska och kinesiska. Längs resan eskorteras vi av kompetenta lokalguider som i flera fall talar svenska.

 

DAG 1 -
AVFÄRD FRÅN HELSINGFORS 

Det ryska tåget Leo Tolstoj tar oss den första etappen från Helsingfors till Moskva. Anslutning med flyg till Vanda flygfält kan ordnas vid behov.

DAG 2 -
MOSKVA MED KREML
Vi anländer till Leningrad-stationen på morgonen och möts av vår privata buss och lokalguide. Under dagen tar vi oss an Moskvas främsta sevärdheter såsom Kreml, Rusthålls-kammaren och Röda Torget. Vi promenerar också förbi den berömda Vasilijkatedralen med lökkupolerna. Vi lunchar inne på det legendariska varuhuset GUM. På eftermiddagen åker vi tillbaka till järnvägsstationen för att åka i riktning mot Ural.

DAG 3 -
HOTELL I JEKATERINBURG

Vi anländer till Jekaterinburg på kvällen och checkar in på vårt hotell. Efter ett par nätter på tåget känns det bra med en varm dusch och sömn i bekväma sängar.

DAG 4 -
SIGHTSEEING I JEKATERINBURG
Denna dag är full av sightseeing i Jekaterinburg. Vi besöker den fysiska gränsen mellan Europa och Asien och får besöka en vanlig rysk datja (fritidsstuga). Ett besök görs också till Kyrkan på blodet (bilden) som rests där den sista tsarfamiljen Romanov blev mördad. Vi bekantar oss med ungdomarna i Svenska klubben i Jekaterinburg och kan samtala med ortsbor på svenska. På kvällen äter vi middag (ingår) och åker vidare med tåget mot Sibirien.

DAG 5-6
TÅGRESA GENOM SIBIRIEN

Detta är resans längsta etapp på tåget då vi korsar den sibiriska taigan. På tåget kan man vila, läsa, umgås, beundra utsikten, gå till restaurangvagnen och sträcka på benen då vi stannar vid både större och mindre stationer.

Tågresan är inte bara transport utan en unik möjlighet att få riktig vila fri från alla måsten och vardagens stress.

DAG 7
IRKUTSK
Vi anländer till Irkutsk och efter frukost på vårt hotell gör vi en liten stadsrundtur tillsammans med vår guide. På eftermiddagen får vi rummen och får vila och bada efter den långa tågresan.

DAG 8 -
BAJKALSJÖN

Vi åker buss ut till byn Listvyanka och Bajkalsjön som är världens djupaste insjö. På Bajkalmuséet gör vi en simulerad ubåtsresa till botten och får veta mer om sjöns flora och fauna. Där träffar vi också på nerpan, alltså Bajkalsälen. Vi äter grillad omulfisk till lunch och åker ut på Bajkalsjön med vår chartrade båt. Vi har lite fritid då man kan ta ett dopp i den kalla sjön eller köpa souvenirer på den lokala marknaden. Under dagen gör vi också ett besök på friluftsmuseet Taltsy. På kvällen ordnas en valbar middag i Irkutsk.

DAG 9 -
MOT MONGOLIET

Vi lämnar Irkutsk på morgonen och tåget följer Bajkals strand där gyllene träd, det klara vattnet och bergen i bakgrunden bidrar till en fantastisk utsikt från våra tågfönster. I Ulan-Ude växlar vi in på den transmongoliska rutten och tuffar vidare mot den mongoliska gränsen.

DAG 10 -
ULAN BATOR OCH NOMADLÄGER
På morgonen anländer vi till Mongoliets huvudstad Ulan Bator där vi gör en snabb rundtur i centrum, äter frukost och sköter ärenden som valutaväxling och bunkring av snacks. Därefter åker vi ut till Terelj National Park på stäppen där vi ska övernatta i traditionella jurtor, dvs runda tält som en tredjedel av Mongoliets befolkning fortfarande bor i. Vi hälsar på en mongolisk nomadfamilj, vandrar till ett kloster som ligger i bergen och den som vill kan också rida på tama hästar.

DAG 11 -
NOMADLÄGER

Vi fortsätter vår harmoniska vistelse i nomadlägret. På dagen njuter vi av tystnaden, den storslagna naturen och djurlivet som pågår i vår direkta omgivning. Till kvällarna lägger vi eld i jurtornas kaminer, få saker är så mysiga som synen av upplysta jurtor i mörkret och doften av kaminerna. Under visten i nomadlägret ingår alla måltider.

DAG 12 -
ULAN BATOR
Efter ett par dagars nomadliv är det skönt att igen komma till civili-sationen i huvudstaden Ulan Bator. Vi checkar in på vårt hotell som har moderna och bekväma rum. Den som vill kan vila, den som vill gå ut på stan eftersom vi bor precis intill Genghis Khan-torget.

DAG 13 -
AVFÄRD MOT BEIJING
Vi åker från Ulan Bator tidig morgon och korsar Gobi-öknen där kameler strövar fritt.

DAG 14 -
ANKOMST TILL BEIJING

Vi anländer till Beijing där vi möts av vår svenskspråkiga lokalguide och direkt checkar in på vårt hotell. Eftermiddagen är vigd för vila och på kvällen intar vi en välkomstmiddag (ingår).

DAG 15 -
LEDIG DAG BEIJING /UTFLYKTER

Vädret är varmt och hela Beijing ligger öppet för egna utfärder för den som vill. Den som väljer Utflykts-paketet kommer att besöka Mini-Beijing, Himmelska fridens torg och den Förbjudna Staden. Vi besöker också ett tehus där vi får se en teceremoni och prova på olika kinesiska tesorter. Lunch ingår. På kvällen finns möjlighet till gemensam middag.

DAG 16 -
LEDIG DAG BEIJING/UTFLYKTER

De som valt Utflyktspaketet åker denna dag ut till den kinesiska muren. Detta är världens största byggnadsverk som är utfört av människohand och sträcker sig över ofattbara 9000 kilometer. Var och en bestämmer själv hur kort eller långt den går på muren. Lunch ingår. På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag (ingår) där vi också får smaka på Peking-anka.

DAG 17 -
HEMRESA
Vi flyger hem med Finnairs direktflyg till Helsingfors. Anslutning till Österbotten/Mariehamn med flyg ordnas på begäran.

PRIS: 3290 euro (PRELIMINÄRT!!!)

I priset ingår:
Tåg Helsingfors - Moskva (plats i 4-personers sovkupé)
Tåg Moskva - Jekaterinburg

Tåg Jekaterinburg - Irkutsk
Tåg Irkutsk - Ulan Bator
Tåg Ulan Bator - Beijing
Flyg Beijing - Helsingfors (Finnair direkt)

Övernattning på hotell 7 nätter i dubbelrum
Övernattning 2 nätter i mongolisk jurta


Alla lokala transporter med privat charterbuss
Alla inträden och avgifter
Rysk, mongolisk och kinesisk lokalguide

Mathias Nylunds tjänster som reseledare

Frukost och lunch alla dagar (utom på tåget).
Middagar i Jekaterinburg och Beijing (2st)
Helpension i nomadlägret 7-8.9.2020
Dricks till guider och chaufförer

 

I priset ingår INTE:

Måltider på tåget (svårt att organisera)
Middagar i Irkutsk och Ulan Bator
Ryskt, mongoliskt och kinesiskt visum

Tillval:

Enkelrum på alla hotell och i nomadläger 8 nätter = 320 euro

Tåganslutning Österbotten - Helsingfors (självkostnadspris)
Flyganslutning Helsingfors - Österbotten/Mariehamn = 70 euro

Två dagars utflyktspaket i Beijing inkl. luncher = 150 euro
 

Arrangören förbehåller rätten att göra små ändringar i programmet. Vid ändringar erbjuds likvärdiga alternativ.