Transsibiriska järnvägen 18 dagar

2-19 september 2018 - 3290 euro

SLUTSÅLD! Ny resa preliminärt den 1.9.2019.

Helsingfors - Moskva – Jekaterinburg – Irkutsk (Bajkal) – Mongoliet - Beijing

Detta är en resa som många drömt om, att korsa Sibiriens vidder med tåg. Vi väljer den Trans-Mongoliska rutten och kan på samma resa - utöver Ryssland och Sibirien - även uppleva det magiska Mongoliet och mäktiga Beijing. Reseledaren Mathias Nylund har god lokalkännedom och talar både ryska och kinesiska. Längs resan eskorteras vi av kompetenta lokalguider som oftast talar svenska.

DAG 1 - Söndag 2.9.2018
AVFÄRD FRÅN HELSINGFORS 

Det ryska tåget Leo Tolstoj tar oss den första etappen från Helsingfors till Moskva. Anslutning till Helsingfors från Österbotten kan ordnas vid behov.

DAG 2 - Måndag 3.9.2018
MOSKVA MED KREML
Vi anländer till Leningrad-stationen på morgonen och möts av vår privata buss och svensktalande lokalguide. Efter frukost på stan (ingår) tar vi oss an Moskvas främsta sevärdheter såsom Kreml, Rusthållskammaren och Röda Torget med Vasilijkatedralen. Vi lunchar inne på det legendariska varuhuset GUM. På eftermiddagen åker vi tillbaka till järnvägsstationen för att åka i riktning mot Ural.

DAG 3 - Tisdag 4.9.2018
HOTELL I JEKATERINBURG

Vi anländer till Jekaterinburg på kvällen och checkar in på vårt hotell. Efter ett par nätter på tåget känns det bra med en varm dusch och sömn i bekväma sängar.

DAG 4 - Onsdag 5.9.2018
SIGHTSEEING I JEKATERINBURG
Denna dag är full av sightseeing i Jekaterinburg. Vi besöker den fysiska gränsen mellan Europa och Asien och får besöka en vanlig rysk datja (fritidsstuga). Ett besök görs också till Kyrkan på blodet (bilden) som rests där den sista tsarfamiljen Romanov blev mördad. Vi bekantar oss med ungdomarna i Svenska klubben i Jekaterinburg och kan samtala med ortsbor på svenska. På kvällen äter vi middag (ingår) och åker vidare med tåget mot Sibirien.

DAG 5-6, To-Fre 6-7.9.2018
TÅGRESA GENOM SIBIRIEN

Detta är resans längsta etapp på tåget då vi korsar den sibiriska taigan. På tåget kan man vila, läsa, umgås, beundra utsikten, gå till restaurangvagnen och sträcka på benen då vi stannar vid både större och mindre stationer.

Tågresan är inte bara transport utan en unik möjlighet att få riktig vila fri från alla måsten och vardagens stress.

DAG 7 -Lördag 8.9.2018
ANKOMST TILL IRKUTSK

Vi anländer till Irkutsk på förmiddagen och börjar med att äta lunch. Därefter åker vi till hotellet och checkar in. På eftermiddagen ordnas lätt sightseeing för den som vill, det går också bra att vila på hotellet eller åka på egna utflykter.

På kvällen ordnas en valbar middag i närheten av hotellet.

DAG 8 -Söndag 9.9.2018
BAJKALSJÖN

På morgonen åker vi buss ut till byn Listvyanka och världens djupaste insjö, Bajkal. På Bajkalmuséet gör vi en simulerad ubåtsresa till botten och får veta mer om sjöns flora och fauna. Där träffar vi också på nerpan, alltså Bajkalsälen. Vi äter grillad omulfisk till lunch och åker ut på Bajkalsjön med vår chartrade båt. Innan vi åker tillbaka mot Irkutsk har vi lite fritid på den lokala marknaden och gör ett besök på friluftsmuseet Taltsy. På kvällen ordnas en valbar middag.

DAG 9 - Måndag 10.9.2018
MOT MONGOLIET

Vi lämnar Irkutsk på morgonen och tåget följer Bajkals strand där gyllene träd, det klara vattnet och bergen i bakgrunden bidrar till en fantastisk utsikt från våra tågfönster. I Ulan-Ude växlar vi in på den transmongoliska rutten och tuffar vidare mot den mongoliska gränsen.

DAG 10 - Tisdag 11.9.2018
ULAN BATOR OCH NOMADLÄGER
På morgonen anländer vi till Mongoliets huvudstad Ulan Bator där vi gör en snabb rundtur i centrum, äter frukost och sköter ärenden som valutaväxling och bunkring av snacks. Därefter åker vi ut till Terelj National Park på stäppen där vi ska övernatta i traditionella jurtor, dvs runda tält som en tredjedel av Mongoliets befolkning fortfarande bor i. Vi hälsar på en mongolisk nomadfamilj, vandrar till ett kloster som ligger i bergen och den som vill kan också rida på tama hästar.

DAG 11 - Onsdag 12.9.2018
NOMADLÄGER

Nytt för årets resa är att vi bor två nätter i nomadlägret, detta på förslag av tidigare resenärer som ansett detta vara en av resans absoluta höjdpunkter. På dagen njuter vi av tystnaden, den storslagna naturen och djurlivet som pågår i vår direkta omgivning. Till kvällarna lägger vi eld i jurtornas kaminer, få saker är så mysiga som synen av upplysta jurtor i mörkret och doften av kaminerna. Under visten i nomadlägret ingår alla måltider.

DAG 12 - Torsdag 13.9.2018
ULAN BATOR
Efter ett par dagars nomadliv är det skönt att igen komma till civili-sationen i huvudstaden Ulan Bator. Vi checkar in på vårt hotell som har stora bekväma rum. Den som vill kan vila, den som vill gå ut på stan eftersom vi bor några hundra meter från Genghis Khan-torget.


DAG 13 - Fredag 14.9.2018
ULAN BATOR
Vi besöker munkklostret Gandan där munkarnas morgonaktiviteter är öppna för allmänheten. Vi åker också upp till ett sovjetiskt krigsmonument med mycket fin utsikt över Ulan Bator. Vi lunchar och under eftermiddagen kan man antingen vara ledig eller komma med till det Statliga varuhuset. 

På kvällen finns möjlighet att delta i en valbar middag och se en föreställning med gruppen Tumen Ekh  som innehåller mongolisk dans, akrobatik och deras speciella strupsång.

DAG 14 - Lördag 15.9.2018
AVFÄRD MOT BEIJING
På morgonen påbörjas den sista etappen på väg mot vår slutliga destination Beijing. Vi korsar den mäktiga Gobiöknen där man kan bonga kameler. Vid gränsen mellan Mongoliet och Kina byts tågets boggi eftersom spårbredden ändrar. Vi själva sitter kvar i tåget som lyfts upp med domkrafter medan hjulen byts ut, ett heligt ögonblick för tågfantaster och en speciell upplevelse också för alla andra.

DAG 15 - Söndag 16.9.2018
ANKOMST TILL BEIJING

Vi anländer till Beijing där vi möts av vår svenskspråkiga lokalguide och direkt checkar in på vårt hotell. Eftermiddagen är vigd för vila och på kvällen intar vi en välkomstmiddag (ingår).

DAG 16 - Måndag 17.9.2018
LEDIG DAG I BEIJING /UTFLYKTER

Vädret är varmt och hela Beijing ligger öppet för egna utfärder för den som vill. Den som väljer Utflykts-paketet kommer att besöka Mini-Beijing, Himmelska fridens torg och den Förbjudna Staden. Vi besöker också ett tehus där vi får se en teceremoni och prova på olika kinesiska tesorter. Lunch ingår. På kvällen finns möjlighet till gemensam middag.

DAG 17 - Tisdag 18.9.2018
LEDIG DAG I BEIJING/UTFLYKTER

De som valt Utflyktspaketet åker denna dag ut till den kinesiska muren. Detta är världens största byggnadsverk som är utfört av människohand och sträcker sig över ofattbara 9000 kilometer. Var och en bestämmer själv hur kort eller långt den går på muren. Lunch ingår. På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag (ingår) där vi också får smaka på Peking-anka.

Onsdag 19.9.2018
HEMRESA
Vi flyger hem med Finnairs direktflyg till Helsingfors. Anslutning till Österbotten med flyg anordnas på begäran.

PRIS: 3290 euro

I priset ingår:
Tåg Helsingfors - Moskva (plats i 4-personers sovkupé)
Tåg Moskva - Jekaterinburg

Tåg Jekaterinburg - Irkutsk
Tåg Irkutsk - Ulan Bator
Tåg Ulan Bator - Beijing
Flyg Beijing - Helsingfors (Finnair direkt)

Övernattning på hotell 8 nätter i dubbelrum
Övernattning 2 nätter i mongolisk jurta


Alla lokala transporter med privat charterbuss
Alla inträden och avgifter
Rysk, mongolisk och kinesisk lokalguide

Mathias Nylunds tjänster som reseledare

Frukost och lunch alla dagar (utom på tåget).
Middagar i Jekaterinburg och Beijing (4st)
Helpension i nomadlägret 11-13.9.2018
Dricks till guider och chaufförer

 

I priset ingår INTE:

Måltider på tåget (svårt att organisera)
Middagar i Irkutsk och Ulan Bator
Ryskt och kinesiskt visum

Tillval:

Enkelrum på alla hotell och i nomadläger 10 nätter = 380 euro
Privat kupé på tågen (kontakta reseledaren!)

Tåganslutning Österbotten - Helsingfors (självkostnadspris)
Flyganslutning Helsingfors - Österbotten = 65 euro

Två dagars utflyktspaket i Beijing inkl. luncher = 150 euro

 

 

Arrangören förbehåller rätten att göra små ändringar i programmet. Vid ändringar erbjuds likvärdiga alternativ.